7月19日媽寶學院課堂摘要 – 生兒育女好簡單

7月19日媽寶學院課堂摘要 – 生兒育女好簡單

多謝黃潔華醫生7月19嘅講座,黃醫生分享咗分娩方式同止痛方法之外,仲比咗為順產作準備嘅小tips,令媽媽們做好準備,迎接BB嘅到來。

#媽寶學院課堂摘要 – 7月19日講座》

👩‍⚕️黃潔華醫生喺講座同一眾媽媽分享咗分娩方式同止痛方法,讓懷孕媽媽做好準備,迎接BB嘅到來。如果媽媽有見紅、穿水或宮縮任何一種徵兆,就代表BB要出生喇!

黃醫生有一啲為順產作準備嘅小tips,使媽媽自然分娩嘅時候順順利利 😁
1. 建議懷孕媽媽保持正常增重,一般25-30磅已足夠,嬰兒重量為3-3.2kg最佳
2. 進行會陰按摩,增加局部的彈性
3. 考慮使用無痛分娩,減少因害怕陣痛而放棄試產
4. 保持健康,持續進行安全的運動,如游泳、瑜珈、踏室內單車等

📫 應該如何選擇止痛方法?
順產的媽媽可選擇笑氣(Nitrous oxide)、止痛針或脊髓硬膜外麻醉。不過,使用這些止痛方法有機會會帶來副作用,部分產婦使用脊髓硬膜外麻醉後,有可能會有暫時性排尿困難或血壓下降的現象,胎兒也有機會心跳減慢,所以媽媽應視乎自己的耐痛程度選擇適合自己的減痛方法。

📫 甚麼情況一定要使用剖腹分娩?
一般產婦都可以自然分娩,但若有產程過慢、胎兒體型過大、胎兒心跳不正常或胎盤前置等原因,就要使用剖腹分娩。

📫 剖腹分娩的疤痕可以短些嗎?
剖腹分娩的媽媽所需的復原時間一般比自然分娩的長。黃醫生亦指,剖腹產的媽媽不應追求過短的疤痕,而最理想的疤痕大小應與寶寶頭徑的大小相若,確保生產過程順利。

Related Posts

Leave a comment