6月21日講座Q&A – 胎動應該幾週Check? 幾多下為之正常/正確呢?

胎動應該幾週Check? 幾多下為之正常/正確呢?

【 6月21日講座Q&A – 胎動應該幾週Check? 幾多下為之正常/正確呢?】

上個月喺6月21日嘅講座我哋收到好多媽媽嘅問題, 我哋已經將媽媽們嘅問題集合問咗羅樂欣醫生啦,羅醫生為準媽媽答晒7條問題,一於喺度開心同大家SHARE,等一眾新手媽媽們可以一齊了解更多專業懷孕知識 💪🏻

👩🏻有媽媽問:「胎動應該幾週Check? 幾多下為之正常/正確呢?」

孕婦一般在懷孕18到24週開始感覺到胎兒在子宮內活動,而曾生育的孕婦可能會更早感覺到胎動。隨着胎兒成長,胎動會越來越明顯和有規律。

孕婦在懷孕最後三個月(28週後)會感覺到胎動比較活躍,會感覺到胎兒踢腳、滾動或是打嗝(輕微而有節奏的抽動)。所以如有需要記錄胎動,應該於28週後才開始。胎動在懷孕最後幾個月最為明顯,並會一直持續到分娩前。有些孕婦對胎動的感覺可能不如其他孕婦來得頻繁或強烈,但是胎兒的狀況也可能同樣健康。

根據國際指引, 如孕婦能每天在兩小時內感到胎動有10次或以上,便為之正常胎動。若果胎兒於兩小時內胎動少於10次,或胎動模式跟平常有異,便要找醫生檢查了。

Related Posts

Leave a comment