6月21日媽寶學院課堂摘要 – 公立私家大比拼

6月21日媽寶學院課堂摘要 – 公立私家大比拼

多謝羅樂欣醫生6月21的講座,羅醫生分享咗懷孕期小TIPS同生產過程之外,仲做咗「公立私家大比拼」,令媽媽們對公立和私家的服務了解更多。

醫生提到有啲服務私家有公家未必有!

咁準媽媽會問:到底我去邊到生最好? 

其實喺公立或私家醫院生產各有好處,媽媽選擇時可因應個人需要來做判斷。

私家醫院安排較靈活,又可提供無痛分娩,自行選擇餵母乳或奶粉,先生仲可以陪產𠻹,但相對價錢上會昂貴啲。如果媽媽打算留臍帶血為BB做多重保障的話就只能揀私家醫院生啦~

相反,喺公立醫院就無咁多選擇啦,因為公立醫院鼓勵順產,如非必需及緊急情況,一般都係由助產士協助媽媽順產,未必能照顧到每位孕媽媽的需要;另外公立醫院因鼓勵母乳餵哺,所以都會安排母嬰同房,方便媽媽照顧BB。如果有緊急情況、早產(<35週)等問題,就要去公立醫院求診。

Related Posts

Leave a comment