12月1日媽寶學院課堂摘要

【12月1日媽寶學院課堂摘要】

多謝是日婦產科專科羅樂欣醫生嘅分享,令媽媽知識增進不少。

餵人奶會早產?😨

而家大家都鼓吹餵人奶,有啲媽媽甚至係陀第二胎時都繼續餵。但有啲媽媽話餵奶時感覺到子宮收縮,怕會影響到而家肚入面嘅BB。

點解會咁呢?羅醫生話當BB吸啜媽媽乳頭時會刺激子宮收縮幫助排出剩餘惡露,呢個亦係餵人奶嘅好處。但因為會令子宮收縮有機會會畀左個假signal BB,令佢以為要出世啦。如果持續感覺子宮收縮甚至有痛嘅感覺就要去搵醫生檢查清楚啦~ 宮縮這事宜 原來好多媽媽都唔知咩叫宮縮。宮縮係子宮肌肉收縮的簡稱.,平時子宮摸起來軟軟的,當宮縮頻繁時,子宮就會變硬,會有腹部緊繃的感覺。愈靠近懷孕後期,頻率會愈高,這種宮縮就像是產前子宮嘅練習,頻率不規則,無週期性,孕婦本身不會感到痛,通常這種宮縮是會自動消失的。
____________________________________